SLIBOVANÁ NOVINKA - PEČENÝ ČAJ

19.03.2017 13:54

Byla jsem oslovena podnikatelem, který plánuje otevření kavárny v Jablonci nad Nisou a který již delší dobu ochutnává, odebírá a prodává mé džemy, abych mu vyrobila pro jeho kavárnu pečený čaj. Po pravdě jsem se pečenému čaji delší dobu vyhýbala, protože jsem měla pocit, že je ho všude až dost... Ale tohle bylo něco jiného, tohle byla výzva a tak jsem začala dělat pokusy, ladit poměry a chutě. Až po té zjistila, že tak jako džemy se dají různě "upravovat" (kazit), tak i pečené čaje se ředí vodou a to nejen při přípravě nápoje v hrnku, ale už ve skleničce, kterou si kupujete... Tak já to takto nedělám. Sladím míň, než ostatní a pokud někdo ohodnotí výsledný nápoj jako málo sladký, může si ho dosladit co hrdlo ráčí, ale podíl ovoce je maximální :-)

Kdo z Vás ochutnal mé poctivě vařené džemy, jistě ví, o čem je tu řeč.

No a když už jsme tu dobrotu vyladili pro onu kavárnu, řekla jsem si, že o to neochudím ostatní zákazníky a tak se vyrábí čaj (zatím jen jedna ovocná kombinace) ve čtyřech velikostech - 50g, 200g, 350g, 700g - nebo chcete-li - 1 porce, 4 porce, 7 porcí a 14 porcí. Myslím, že tato kombinace nebude jedinou a že se brzy přidají další. Je pro pořádek - jednu porci doporučuji zalít cca 2dcl horké vody a vznikne Vám výsledný nápoj.

Chtěli jsme odlišit čaje od džemů a tak jsou balené do pergamenu a převázány konopným provázkem. Chvíli nám to také zabralo, protože pan architekt dlouho nebyl spokojený, ale myslím, že jsme zůstali věrní tradici - snažíme se, aby mé výrobky ladily nejdříve oku a pak i Vaším jazýčkům...

Tak dobrou chuť!!!