Sortiment všech sladkých zavařenin a má doporučení

04.06.2017 19:37

Často jste mě prosili, abych Vám doporučila k jakému pokrmu se ten který džem hodí. Tak tady jsou mé názory, které jsou jen podnětem a jistě najdete řadu dalších receptů, kde se mé džemy uplatní. Ráda pak Vaše doporučení připíšu k mým tipům.

 

Borůvky – téměř černý džem z lesních borůvek trhaných v Jizerských horách a v Českém ráji, které jsou z části rozmačkané, ale některé i celé. Doporučuji  na pečivo, do jogurtů, tvarohů, palačinek

Broskev – lehce narůžovělý džem z vlastní sklizně zralých, červených broskví. Broskve jsou neloupané (slupka džemu dává tu růžovou až načervenalou barvu) a krájené na kostičky, které jsou v džemu zachované. Jeden z mých nejoblíbenějších džemů, který doporučuji do palačinek, na pečivo, do müsli, jogurtů.

Broskev s mátou – džem z neloupaných broskví krájených na kostky, doplněný rozseknou mátou, kterou pěstuji na svém poli a jejíž drobné kousky lístků zůstávají v džemu. Lehký, svěží, letní džem, který doporučuji na pečivo, do jogurtů, tvarohů, palačinek.

Brusinky – džem vyráběný z lesních brusinek z mimoňských lesů a z Českého ráje. Je vyladěný tak, aby se dal použít jako sladký džem na pečivo, do jogurtů, ale i jako doplněk k masům, sýrům i ke svíčkové. Brusinkový džem je skvělý na jednohubce – nakrájejte rohlík na kolečka a kolečka opečte na másle. Na každé kolečko dejte kousek sýru typu Camembert - Hermelín a malou hromádku džemu.

Hruška s hřebíčkem – džem z hrušek ze sadů z Českého ráje, krájených na kostičky. Klasická chuť připomínající kompoty našich babiček.  Doporučuji na pečivo, lívance a palačinky. Skvělá je jednohubkách – nakrájejte rohlík na kolečka a kolečka opečte na másle. Na každé kolečko dejte kousek sýru Niva a malou hromádku džemu.

Hruška se zázvorem – pikantní , lehce štiplavý džem z hrušek ze sadů z Českého ráje, krájených na kostičky. Doplněný o na drobno rozsekaný čerstvý zázvor. Doporučuji na lívance, palačinky. Lze použít jako zahřívající nápoj - „pečený čaj“ – 40-50g džemu zalít 200-250ml horké vody.

Jablka s ořechy – úžasná kombinace připomínající štrůdl. Z jablek se sadů Českého ráje, poctivě loupaných a ručně krájených na kostičky, doplněných o ořechy z vlastní sklizně - doporučuji na pečivo, do jogurtů, palačinek, ale i do těsta na přípravu toho nejlepšího štrůdlu, který jste kdy jedli.

Jahoda – česká klasika z ručně krájených (nemačkaných) jahod z Turnova, tedy přímo z centra Českého ráje nebo z okolí Lysé nad Labem a Českého Brodu – doporučuji do palačinek, na pečivo

Jahoda a borůvka - NOVINKA 2017 –  Džem obsahuje kousky jahod z Turnova (krájených, nemačkaných) nebo z okolí Lysé nad Labem a Českého Brodu a celé lesní borůvky – doporučuji do palačinek, na pečivo, do jogurtů

Jahoda s květem černého bezu – neobvyklá kombinace jahod, krájených na kousky (nemačkaných)  spojených s jemnou chutí a vůní květu černého bezu - doporučuji na pečivo, do jogurtů

Jahoda s mátou – Kombinace čerstvé máty, kterou pro Vás pěstuji na vlastním poli a jahod z Turnova nebo z okolí Lysé nad Labem a Českého Brodu, lehký svěží letní džem. Obsahuje kousky jahod (nemačkaných, jen krájených) a na drobno sekanou mátu  – doporučuji do jogurtů, tvarohů, pudinkům i zmzlinám.

Jahoda s vanilkou – Spojení chutí , které k sobě patří. Džem obsahuje kousky jahod z Turnova nebo z okolí Lysé nad Labem a Českého Brodu (krájených, nemačkaných) a jemná zrníčka z vanilkových lusků – doporučuji do palačinek, na pečivo, do jogurtů

Lesní směs – džem vyrobený z malin, ostružin a borůvek, obsahující jadérka. Ideální volka pro nerozhodné, kteří nevědí, jaký džem koupit. Tento džem je jednou z mála směsí, které vyrábím a je to vlastně džem 3 v 1. Hodí se tak jako ostatní džemy k širokému použití od pečiva, přes jogurty až po palačinky.

Malina – voňavý džem z malin z plantáží kolem Českého Brodu, který je vyráběn ve variantách s jadérky a bez jadérek. Obsahující celé maliny s jadérky, skvělý doplněk k vanilkové zmrzlině. Dále doporučuji do jogurtů, na koláče, na pečivo.

Malina s mátou – lehký, letní svěží džem z malin z plantáží kolem Českého Brodu doplněných o mátu, kterou pro Vás pěstuji na svém poli v Českém ráji. Maliny v džemu jsou celé s jadérky  a drobnými kousky mátových lístků. Zajímavý a skvělý doplněk k vanilkové zmrzlině. Dále doporučuji do jogurtů, na pečivo.

Malina s vanilkou – jemný džem z malin z plantáží kolem Českého Brodu – z celých s jadérky, doplněný o jemná zrnka vanilky z vanilkových lusků. Tento džem je vyráběn exklusivně pro České bedýnky a není dodáván jiným prodejcům. Je možné ho koupit na mém webu a nebo v Českých bedýnkách, které pro Vás sestavuje paní Eva Urbanová z Pardubic.  Doporučuji na pečivo, do jogurtů, palačinek

Meruňka – další klasický džem, který nepotřebuje představovat. Meruňky v roce 2017 pochází z Přerova nad Labem - soukromé zahrady a byly vypěstovány bez chemie. Tento džem jako jeden z mála neobsahuje kousky ovoce, ale jen mačkané meruňky. Doporučuji na pečivo, koláče, do jogurtů, palačinek. A tady pozor - skleničku můžete dát i do mrazáku - nebojte- nepraskne a až džem zmrzne, máte úžasnou dřeň, kterou mnozí z nás pamatují z dětství v plastovách bílých "herních" kostkách.

Meruňka s mátou - NOVINKA ROKU 2017 –  Meruňky v roce 2017 pochází z Přerova nad Labem - soukromé zahrady a byly vypěstovány bez chemie.Tento džem jako jeden z mála neobsahuje kousky ovoce, ale jen mačkané meruňky a mátové lístky nadrobno nasekané. Doporučuji na pečivo, koláče, do jogurtů, palačinek.

Meruňka s tuzemákem - NOVINKA ROKU 2017 –  Meruňky v roce 2017 pochází z Přerova nad Labem - soukromé zahrady a byly vypěstovány bez chemie.Tento džem jako jeden z mála neobsahuje kousky ovoce, ale jen mačkané meruňky a tuzemák. Doporučuji na pečivo, koláče, do jogurtů, palačinek.

Ostružina - voňavý džem z ostružin z plantáží kolem Českého Brodu. Vyráběn je ve variantách s jadérky a bez jadérek. Je to lehce pikantní džem, který se hodí k lineckému pečivu, do jogurtů, na palačinky.

Ostružina s česnekem  – specialita, která překvapí. Džem je vyráběn z ostružin z plantáží kolem Českého Brodu a hodí se k slaným pokrmům jako doplněk k sýrům, ke grilovaným masům a grilované zelenině.

Ostružina s rozmarýnem – další ze specialit spíše k slaným pokrmům. Džem je vyráběn z ostružin z plantáží kolem Českého Brodu a hodí jako doplněk k sýrům, ke grilovaným masům a grilované zelenině.

Ostružina s bazalkou - NOVINKA 2017 – další ze specialit spíše k slaným pokrmům. Džem je vyráběn z ostružin z plantáží kolem Českého Brodu a hodí jako doplněk k sýrům, ke grilovaným masům a grilované zelenině.

Šípek –  můj nejpracnější džem vyráběný v zimě, z šípků, které přešly mrazem na keřích a jsou sbírány v Českém ráji  při teplotách pod bodem mrazu. Následně je vařen jen nezbytně nutnou dobu a pasírován, až vznikne jemný džem oranžovočervené barvy, který se hodí jak na pečivo, tak do šípkové omáčky, ale prý i do čaje

Višeň – džem vyráběný z višní ze sadů z Českého ráje, vypeckovaných a krájených na půlky, jež jsou ve struktuře džemu zachovány. Lehce pikantní džem, na pečivo, do jogurtů, tvarohů, palačinek

Višeň s tuzemákem –  džem vyráběný z višní ze sadů z Českého ráje, vypeckovaných a krájených na půlky, jež jsou ve struktuře džemu zachovány a doplněny „panákem“ tuzemáku. Lehce pikantní džem, který milují hlavně muži a já ho doporučuji na pečivo, do jogurtů, tvarohů, koláčů a palačinek

Višeň se skořicí –  džem vyráběný z višní ze sadů z Českého ráje, vypeckovaných a krájených na půlky, jež jsou ve struktuře džemu zachovány vůní skořice. Lehce pikantní džem, pro všechny, kteří mají rádi skořici a já ho doporučuji na pečivo, do jogurtů, tvarohů, koláčů a palačinek

Višeň v čokoládě  – džem vyráběný z višní ze sadů z Českého ráje, vypeckovaných a krájených na půlky, jež jsou ve struktuře džemu zachovány. Džem je ochucen kvalitní hořkou čokoládou, která tvoří téměř 10% objemu, tedy, nešetřím na Vás. Zajímavá kombinace pro milovníky višní v čokoládě – doporučuji na pečivo, do lívanců a palačinek.