Víte jak zacházet s džemem (nebo zavařeninou), který neobsahuje konzervanty?

04.06.2017 19:36

 Možná řeknete „ANO, léta je doma vařím…“. Ale pozor, běžně v domácnostech používané přípravky pro želírování, obsahují nejčastěji kyselinu sorbovou, která brání vzniku plísní. V mých výrobcích nic takového není. Proto je velice důležité džem „nekontaminovat“ například olíznutou lžičkou.  Džemy jsou zavařované (žádné otáčení dnem vzhůru ) a dokud víčko „drží“, džem neplesniví.  Ve chvíli, kdy je víčko povoleno, dostane se k džemu vzduch,  začne se odpočívat  čas, než se plíseň v džemu objeví. Spory plísní jsou všude kolem nás a džem neobsahuje žádnou chemickou složku, která by plísni bránila se rozmnožit. Tuto dobu můžete prodloužit tím, že uchováváte načatý džem v chladnu a důsledně ze skleničky nabíráte pouze čistým příborem či lžičkou.

No a nebo je ještě jedno řešení – být rychlejší než plíseň a džem snít z jedné vody na čisto J.

Pokud by se někomu z Vás stalo, že jste si koupili můj džem, otevřeli a našli plíseň, je to dáno tím, že se víčko uvolnilo dříve – třeba nárazem. V tom případě Vás prosím, kontaktujte mne s fotografií a já Vám obratem pošlu džem nový – samozřejmě na své náklady. Takový případ berte jako výjimečný a jako důkaz toho, že Vás nešidím a žádnou chemii nepoužívám.